Despre dragoste si alti demoni – Gabriel Garcia Marquez

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
3 comentarii »
Share

despre_dragoste_demoniAparuta abia in 1994, cartea se bazeaza pe date si informatii descoperite de Gabriel Garcia Marquez in anul 1949, in vremea cand inca isi facea ucenicia de reporter, asa cum el insusi marturiseste in prefata cartii sale.

“Despre dragoste si alti demoni” este povestea Siervei Maria, rodul unei casatorii in care cei doi soti nu numai ca se urasc reciproc, dar nu isi iubesc nici propriul copil, lasand-o pe copila sa fie crescuta de sclavii negri ce locuiau pe mosie. Fata este complet ignorata de parintii sai pana in momentul in care acestia afla faptul ca fusese muscata de un caine turbat.

Initial preocupati doar de imaginea publica, in cazul nefericit in care fetita ar fi murit de turbare, un medic este chemat pentru a o consulta pe fata. Ulterior, dupa nenumarate leacuri incercate, fara ca vreunul sa dea rezultat, Sierva Maria este inchisa intr-o manastire, tatal fiind convins de catre episcop ca fata ar putea fi posedata de diavol si ca trebuie sa fie supusa unei exorcizari.

Cayetano Delaura, parintele desemnat sa se ocupe de observare fetei si savarsirea ritualului de exorcizare, se indragoste de aceasta, fiind singurul care reuseste sa vada dincolo de aparente si sa realizeze ca starea de razvratire si salbaticiunea Siervei Maria se datoreaza doar ignorantei parintilor, nicidecum vreunui demon care a pus stapanire pe trupul sau de copila.

Adevaratii demoni, nu sunt insa presupusele reprezentatii ale diavolului ce o posedau pe fata, ci lipsa de intelegere de care aceasta se lovise pana la acea varsta si abandonul si ignoranta parintilor. Nebunia deriva din neputinta personajelor de a schimba perceptia societatii si din disperarea resimtita in clipa in care sunt pe punctul de a-si pierde iubirea.

Romanul mi s-a parut o combinatie armonioasa a fantasticului cu realul, la fel ca restul operelor lui Marquez pe care le-am citit.

Cartea a fost publicat la Editura Rao in 2006, are 162 de pagini si poate fi gasit in librarii la pretul de aproximativ 32 RON.

Cartea "", de este disponibila in oferta Okian la pretul de RON . O poti comanda de aici.

3 comentarii

 1. Andreea Căprărescu - 02 05 2009, 02:16

  Pare interesanta. Mi se pare o recomandare buna. Cred ca am sa-mi cumpar cartea, nu e nici scumpa… mersi :-*

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  Răspunde la acest comentariu
 2. vasile - 02 05 2009, 12:45

  Cartea este buna ,dar pretul e f mare comparativ cu restul cartilor la care pretul este de circa 1 ron/pagina,aici e aproape dublu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  Răspunde la acest comentariu
 3. ge - 07 09 2010, 00:29

  e f faina cartea. am citit-o in liceu. stiu ca m-a impresionat sfrasitul. merita citita!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  Răspunde la acest comentariu

Mentiuni pe Twitter

Nu exista mentiuni pentru acest post.

Răspunde